Doğu Hilafeti’nin Toprakları İslam Fethinden Timur’a Mezopotamya, Iran Ve Türkistan
KATEGORİ: Tarih
Çin: Tarih, Kültür ve Medeniyet
Kuzey Kafkasya Halkları
Milletim Bahtiyar Olsun Celal Bayar’ın Cumhurbaşkanlığı Dönemi
Bütün Şiirleri (Ciltli-Sert Kapak): Kendi Gök Kubbemiz, Eski Şiirin Rüzgârlarıyle, Rubâîler ve Hayyam Rubâîlerini Türkçe Söyleyiş
KATEGORİ: Edebiyat
Batı’da ve Türkiye’de Sergicilik Tarihi
KATEGORİ: Sanat
Alexander Graham Bell: Bağlantı Kurma
KATEGORİ: Bilim
Madde, Uzay ve Zaman: Antik Teoriler ve Takipçileri
KATEGORİ: Felsefe
HOŞ GELDİNİZ
{{ item.productName }} {{ item.quantity }} Adet {{ item.productPriceString }}
SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR
Kendini Yazan Habitus
Yazar
VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) insan ve toplum kitaplığı, Elyesa Koytak’ın kaleme aldığı “Kendini Yazan Habitus” ile genişlemeye devam ediyor. Cemal Süreya özelinde İkinci Yeni denilen şiir tarzının nasıl doğduğu sosyolojik açıdan inceleyen bu kitap, aynı zamanda habitus ve eser arasındaki karşılıklı şekillenme süreçlerini birlikte okumayı teklif eden yeni bir teorik zemin sunuyor. Bu kapsamlı çalışma, Süreya’nın 1950’ler boyunca yazdığı şiirlerle toplumsal deneyimi arasında mekik dokurken; şairi dönemin politik ve kültürel iklimine, diğer şairlerle girdiği ilişkilere yerleştiriyor. Mülkiye öğrencilerinin sosyal profilinden şiirdeki söz sanatlarına kadar farklı gerçeklik boyutlarını bir araya getiren kitap, toplumsal eylem olarak şiirin sosyopolitik belirlenimlere karşı kendini yazma yolu olabileceğini gösteriyor. Böylece, günümüz sosyolojisinde yaygın olan habitus kavramını da yeniden ele alarak ufuk açıcı bir inceleme ortaya koyuyor. “Şiir sosyolojik bir gözle açıklanabilir mi?”, “Yeni bir şiirin doğuşu sadece poetik tartışma ve ayrışmaların sonucu mudur?”, “Şiirin en kapalı ve öznel taraflarında toplumun etkisini nasıl görebiliriz?” gibi sorularının izini süren “Kendini Yazan Habitus”, sadece sosyal bilimcilerin ve edebiyat uzmanlarının değil, şiire ve Cemal Süreya’ya ilgi duyan herkesin ilgisini çekecek bir çalışma.
Kitaptan:
“Bu kitap şiirin doğuşunu insani bir seviyede incelemeyi amaçlıyor. İnsani seviye veya düzlem, insanın her şartta ünsiyet, ilişki, irtibat içinde oluşuna; kendi başına olmadığına işaret eder. Sosyolojinin kökeninde bulunan socius takip eden, eşlik eden anlamına gelir. Bu nedenle insanı toplumsal açıdan görmek ona eşlik eden, irtibat hâlinde olduğu gerçeklikleri araştırmanın merkezine almak demektir. Şiirin doğuşunu tam olarak insan oluşla açıklamak gerektiğinde devreye giren sosyolojik açıklama, metafizik açıklama gibi şiiri başka bir şeyin, ilhamın açıklanamaz sonucuna indirgemek yerine, şiire dışsal ama irtibatlı fenomenlerle şiir metni arasındaki ilişkiselliği kurmayı hedefler ve böylece, her bilimsel faaliyetin nesnesinin nasıl oluştuğunu açıklamakla mukayyet olmasından dolayı, bir poèmologie yahut şiirbilimi hâlini alabilir. Kısacası sosyoloji şiiri ilhamdan çok insan eseri kabul eden ve açıklayan bilimsel yollardan biri olabilir.”
KÜNYE
Yayınevi: VBKY
Kategori: İnsan ve Toplum
Yazar: Elyesa Koytak
Kitap Editörü: Muhammed Fazıl Baş
Kitabın adı: Kendini Yazan Habitus
Proje Editörü: Mesut Bostan
Son Okuma: Büşranur Hazar
Sayfa Uygulama ve Kapak: Yümna Sarıkaya
Sayfa sayısı: 156
Elif Özkan
İlker Gezici
Doğan Hızlan
Yeni çıkan kitaplar, kampanyalar ve tüm yeniliklerden haberdar edelim.
Üyelik Sözleşmesi, Aydınlatma Metni’ni ve Gizlilik ve Çerez Politikası’nı okudum, anladım ve onaylıyorum.
Lütfen kontrol işlemini tamamlayın:
{{ captchaError }}
KVKK Aydınlatma metni burada gösterilecek...