...

Priscilla Mary Işın

HAYATI - BİYOGRAFİSİ

İngiltere’deki York Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun olduktan sonra, 1973 yılında Türkiye’ye yerleşen Priscilla Mary Işın, 1983’ten bu yana Osmanlı mutfak tarihi ve kültürü hakkında araştırmalar yapmaktadır. Türk tatlılarının kültür tarihini anlatan Gülbeşeker (2008, YKY), 2009’da Dünya Kitap Dergisi Altın Sayfa Ödülünü kazanmış; kitabın İngilizce çevirisi, Sherbet and Spice: The Complete Story of Turkish Sweets and Desserts başlığıyla 2013’te İngiltere’de yayınlanmıştır. Işın’ın yayınlanan diğer kitapları arasında, Osmanlı Mutfak Sözlüğü (2010, Kitap Yayınevi) ve Avcılıktan Gurmeliğe: Yemeğin Kültürel Tarihi (2018, YKY) kitapları zikredilebilir. Işın; Mahmud Nedim’in Aşçıbaşı ve Mehmed Reşad’in Fenn-i Tabâhat başlıklı Osmanlıca yemek kitaplarını, (Seyit Ali Kahraman ile birlikte) Ahmed Cavid’in Tercüme-i Kenzü’l-İştihâ başlıklı yemek konulu Farsça-Türkçe sözlüğünü ve ayrıca (Merete Çakmak ile birlikte) Friedrich Unger’in 1837’de Almanca yazdığı Şark Şekerciliği kitabını yayına hazırlamıştır. Yemek tarihi konusunda çok sayıda kongre bildirisi ve makalesi yayınlanan Işın, kaybolmakta olan Osmanlı dönemi meyve çeşitlerini kayda almak amacıyla 2005 yılında Esin Alice Işın ile birlikte Meyve Mirası Projesini başlatmıştır. Mary Işın, 2019 yılında TÜMBİFED Gastronomi Ödülüne layık görülmüştür.

YAZARIN KİTAPLARI

Priscilla Mary Işın

Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi

Çevirmen: Ahmet Fethi Yıldırım

Kategori: Tarih

E-Posta Adresiniz

Yeni çıkan kitaplar, kampanyalar ve tüm yeniliklerden haberdar edelim.